לחץ – כלים ומיומנויות להתמודד עם לחץ בצורה אפקטיבית
"לחץ"
הלחץ הוא חלק בלתי-נפרד מחיינו כבני – אדם בחברה המודרנית בכלל ובחברה הישראלית בפרט.
ממחקר שהתפרסם (בבריטניה, 2006), עולה כי,הלחץ פוגש אותנו בעיקר בגילאי 35-54, זה הגיל בו אנו עסוקים ומודאגים בעיות מטרידות אותנו ממגוון כיוונים: עבודה, ילדים, הורים, מצב בריאותי, תחושת חוסר וודאות, כבישים, פקקים, הריון, אהבה, זקנה, מלחמות, אסונות טבע… עיון קצר ברשימה חלקית זו ואנו יכולים להרגיש איך רעל הלחץ מטפטף אל תוך וורידינו, מאיץ את פעימות הלב, גורם לתחושת עייפות, מצב רוח ירוד, אבדן התיאבון, אבדן התקווה ופסימיות (על-מנת לא להלחיץ יותר מדי וויתרתי על הרשימה המלאה(
אז מה עושים? איך בכל זאת מתמודדים?
אנשים מתמודדים עם לחץ בדרכים שונות, חלקם בוחרים לבהות בטלוויזיה, לישון, לשתות משקאות חריפים- דרכי התמודדות לגיטימיות במינון סביר ומעבר לו הן מציעות למעשה את נתיב הבריחה…
אך ניתן להתמודד עם הלחץ בדרכים אפקטיביות יותר. מאחר ואנו אנשים שונים אציע מודל אימוני המציג סגנונות התמודדות שונים- על כל אחד מאיתנו לנסות ולזהות את סגנונות ההתמודדות המתאימים לו ולנסות להיעזר בהם כשהוא נקלע למצב לחץ.
גשר מאח"ד:
ג גוף – סגנון התמודדות פיזי, המשלב חושים: שמיעה, ראייה, הרחה, טעימה, חוש הקור והחום, חושי הכאב והעונג, חוש ההתמצאות במרחב, תחושת המתח הפנימי וההרפיה הפנימית. סגנון התמודדות זה כולל פעילות ספורטיבית,קיום קשר עם הטבע – טיולים, רכיבה על אופניים, ריקוד…
ש שכל – סגנון התמודדות שמבוסס על יכולתנו לחשוב בצורה הגיונית ותבונית, הערכת סיכונים,לימוד דברים חדשים, תכנון מוקדם,פיתוח אסטרטגיה, גילוי שיטות חדשות, ניתוח מובנה של בעיות על-מנת למצוא פתרונות.
ר רגש – סגנון התמודדות אמוציונאלי, קשור בראש ובראשונה ביכולתנו להיות מודעים לרגשותינו, לארגן אותם ולכנות אותם בשמם. לאחר מכן, חיפוש אחר דרכים לבטא את טווח רגשותינו הנרחב: באמצעות שיחה ושיתוף, ע"י כתיבה, שימוש באמצעי ביטוי בלתי מילוליים כמו משחק חופשי, ריקוד, ציור או פיסול, מוסיקה – או בדרכים אחרות המאפשרות פורקן רגשי.
מ"א מערכת אמונות – סגנון זה נובע מאמונה באלוהים או בכוח עליון, אמון באדם אחר ואף אמון בעצמי. כשאנו זקוקים לחיזוק ממערכת האמונות שלנו – אנו עשויים לשלב את ידינו בתפילה לטפח תקווה וכוחות נפש.
ח חברה – כבר מראשיתנו אנו יודעים כי-"לא טוב היות האדם לבדו"… קשרים חברתיים, תמיכה, שיתוף בני משפחה, חברים קרובים ומטפלים מקצועיים, מתן עזרה וקבלת עזרה מאחרים מקלים על תחושת הלחץ ומעניקים פרספקטיבה טובה יותר.
ד דמיון – זהו שורש היצירתיות שבנו, המאשפר לנו לחלום, להיות אינטואיטיביים וגמישים, להשתנות, לחפש פתרונות בעולם הדמיון, לגלות דרכי התמודדות חדשות עם מצבי מצוקה ובקיצור "לחשוב מחוץ לקופסא" (ולא כקלישאה).
על מנת להקל על זכירתם מכונים ששה ערוצי התמודדות אלה עפ"י ראשי התיבות שלהם: גש"ר מא"חד. מצאו את ערוצי ההתמודדות שלכם, הכירו בהם והיעזרו בהם ואל תשכחו! כשאנחנו בלחץ אנחנו לעיתים שוכחים את הדברים הטובים שיש לנו בחיים, הכול נראה לנו בגווני שחור וללא מוצא. אני מציעה שכל אחד מאיתנו ייקח לעצמו ולו שתי דקות להיזכר ולכתוב לעצמו את כל הדברים הטובים עליהם הוא מודה בחייו- דברים גדולים וקטנים כאחד.
ואני רוצה להודות לכם על שקראתם ולקחתם לתשומת לבכם- שלכם, נועה.